Dec 132012
 
Pietarin homolaki valtakunnalliseksi.

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology. Gender, in particular, is problematic in machine translations.

Pietarissa keväällä paikallisesti säädetty “homopropagandan” vastainen laki on hyvää vauhtia leviämässä ympäri Venäjää. Venäjän duuma keskustelee asiasta ensi viikolla.

Laki kieltää sukupuolivähemmistöjen tiedottamisen alle 18-vuotiaille, mutta sen nojalla on kielletty myös mielenosoituksia ja gay pride -tapahtumia. Lisäksi homoista ja lesboista ei juuri enää kirjoiteta Venäjän lehdissä.

Käytännössä on kyse seksuaalivähemmistöjen – homojen, lesbojen, bi- ja transsukupuolisten – vaientamisesta ja sysäämisestä takaisin yhteiskunnan marginaaliin. Tätä väkeä edustavat yhteisöt – kuten pietarilainen “Vihod”, mikä merkitsee ulostuloa – haluavat päin vastoin tulla julkisuuteen, piilottelematta itseään.

Konservatiivinen laki on nyt tullut voimaan lähes kymmenellä alueella, ja ensi viikolla myös Venäjän duuma aloittaa keskustelun kansallisesta laista. Pääministeri Dimitri Medvedev on kuitenkin ottanut etäisyyttä aloitteeseen, ja on epävarmaa saako duuma säädetyksi asiasta kansallisen lain.

Vastaava lainsäädäntöhanke on käynnissä myös Ukrainassa, jossa mellakkapoliiisi rajoitti ja kuvasi aktivistien mielenosoitusta joulukuun alussa.

Ristisaattoihin riittää väkeä

Venäjällä voimistuvan uuskonservatiivisuuden eräs lähde on ortodoksikirkko, joka suhtautuu sukupuolivähemmistöihin jyrkän vanhoillisesti eikä ole suostunut keskusteluun näiden kanssa. Ristisaatot ja muut kirkolliset tilaisuudet keräävät Venäjällä ennätysmäärin väkeä. Kevään demokratiamielenosoitusten laannuttua yhteiskunnan ilmapiiri on jälleen kääntynyt vanhoilliseen suuntaan.

Mielialoja kärjisti myös Pussy Riot -performanssi, jonka jälkeen Venäjällä vieraillut Madonna otti kantaa homolakeja vastaan. Tämän seurauksena eräät ortodoksit olivat jo nostamassa syytettä Madonnaa vastaan, mutta pietarilainen oikeusistuin torjui hankkeen.

Pietarissa juuri vieraillut Lady Gaga jatkoi samalla linjalla puolustaen Venäjän seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Ihmisoikeudet yhteinen asia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi asiaa suomalais-venäläisessa mediatapaamisessa 3.12.2012. Hän sanoi Suomen tukevan Euroopan neuvoston ja ihmisoikeusvaltuutetun toimintaa.

- Ihmisoikeudet ovat yhteisiä asioita. Suomi, Venäjä ja yleensä kaikki Euroopan maat ovat sitoutuneet niiden toteuttamiseen ja arvioimiseen yhdessä. Tämä koskee myös ihmisoikeuksia Venäjällä, mukaan lukien seksuaalivähemmistöjen oikeudet, sanoi Tuomioja.

Homoseksuaalisuutta ei ole kielletty Venäjällä, toisin kuin Neuvostoliitossa vuosikymmenet. Homoseksuaalisuus kriminalisoitiin vuonna 1933 ja kielto kumottiin 1993.

Nyt kiristyvä lainsäädäntö pakottaa sukupuolivähemmistöjä pois julkisuudesta. Laki tuli keväällä voimaan Pietarissa, ja johti heti toukokuussa mielenosoitusten yhteydessä yhteenottoihin ja pidätyksiin.

Elinvoimainen elokuvafestari

Syksyllä kaupungissa on kuitenkin pidetty kaksi kulttuuritapahtumaa, joista ensimmäisessä vieraili myös Suomen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Tuolloin ei nähty välikohtauksia, eikä häiriöitä koettu myöskään marraskuussa viidennen kerran pidetyn Bok-o-Bok (“Kylki kyljessä”) -elokuvafestivaalin yhteydessä. Tuolloin esitettiin usean päivän ajan sekä kansainvälisiä että venäläisiä seksuaalivähemmistöjen elämää kuvaavia elokuvia.

Venäjälle lännestä jo toistakymmentä vuotta sitten muuttanut Manny de Guerre on elokuvafestivaalin aluellepanija. Hän kertoo että festivaalilla oli aluksi vaikeaa, koska vuonna 2008 se käytännössä kiellettiin ja viranomaiset lähettivät erikoisjoukkoja festivaalipaikoille. Vuonna 2009 festivaali pystyttiin järjestämään avoimena.

- Mutta tänä vuonna olemme havainneet sensuurin tulleen voimaan, sillä lehdistätiedotteitamme ei ole julkaistu venäjänkielisessä lehdistössä, kertoo de Guerre ja muistuttaa että “homolakien” lisäksi on tullut voimaan myös laki, joka pakottaa ulkomaista tukea saavien järjestöjen rekisteröitymisen “ulkomaisiksi agenteiksi”.

- Sen jälkeen kun Putin tuli uudestaan valtaan ei tulevaisuus näytä kovin optimitiselta, pelkää de Guerre. – Mutta me jatkamme työtämme, sillä yleisö pitää festivaalia tärkeänä.

- Se ei ole vain lesbo-homo-yhteisöä, vaan kaikkia varten. Tutkimustemme mukaan kolmasosa yleisöstämme on heteroja, joten tämän festivaalin kautta eri ryhmät saavat kosketuksen toisiinsa. Niinpä jatkamme toimintaamme, tuli mitä tuli, sanoo Bok-o-Bok -festivaalin perustanut Manny de Guerre.

http://yle.fi/uutiset/pietarin_homolaki_valtakunnalliseksi/6413579

 

Related...