Jan 292013
 
United Russia Party

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology. Gender, in particular, is problematic in machine translations.

Az orosz parlament nagy többséggel elfogadta a „homoszexuális propagandát” tiltó törvényt, mely a korábban Szentpétervárott meghozott rendelkezések mintájára született. A szavazás előtt Vlagyimir Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak az elnökhelyettese Dimitri Szablin szólalt fel. A politikus kijelentette, hogy „Oroszországban élünk, nem Szodomában vagy Gomorrában!” Szablin aláhúzta: „Oroszország a hagyományos értékek mentén alapult”, és – mint mondta – ennek védelme fontosabb számára, mint akár a kőolaj, vagy a földgáz.

Az új törvény akár félmillió rubelre (3,5 millió forintot meghaladó összeg) is büntetheti azokat, akik kiskorúak előtt propagálják a homoszexualitást.

Több emberi jogi szervezet tiltakozását fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, az amerikai külügyminisztérium pedig nyilatkozatot adott ki, amelyben „aggodalmukat fejezték ki” az üggyel kapcsolatban. Állításuk szerint az amerikai külügyminiszter már egy éve tárgyal az ügyben Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Egy tavalyi közvélemény-kutatás kimutatta, hogy az oroszok harmada szerint a homoszexualitás betegség, vagy pszichológiai trauma következménye, 43 százalékuk szerint pedig erkölcstelen cselekedet. A megkérdezetteknek mindössze 17 százaléka nevezte a homoszexualitást „szexuális beállítottságnak”, amely a heteroszexualitás mellett alternatíva lehet.

A homokosjogokról szóló vita 2012-ben erősödött fel, amikor a szentpétervári törvényhozók olyan példás döntést hoztak, hogy büntetik a fiatalkorúak közötti homoszexuális propagandát, és betiltják a deviáns elvonulásokat a városban.

A leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbeztek a döntés ellen. Szentpétervár lakosságnak egyébként 4 százaléka támogatja az ilyen felvonulásokat, míg 52 százaléka ellenzi.

A törvényjavaslatot még kétszer kell felolvasni az orosz parlamentben, jóvá kell hagynia az orosz parlament felsőházának, valamint csak Vlagyimir Putyin aláírásával lép hatályba.

“Oroszországban élünk, nem Szodomában” Nem kérnek a buzikból az oroszok | Szent Korona Rádió

Related...