Sep 112012
 
2012-09-11_103045

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page.

De veiligheidsdriehoek (OM, politie, burgemeester) faalt als het aankomt op de bestrijding van homodiscriminatie. Raadslid Tom van den Nieuwenhuijzen sprak met de gemeente na het stellen van zijn raadsvragen over de kwestie. “Ze komen nu allerlei problemen tegen.”

De ambtenaar die belast is met het beantwoorden vande raadsvragen ontdekt dat er allerhande dingen misgaan op het gebied van de bestrijding van homodiscriminatie binnen de veiligheidsdriehoek. Zo wordt in het discriminatieoverleg van de veiligheidsdriehoek (burgemeester, OM, politie en homobelangenorganisaties) gebruikgemaakt van cijfers die zouden zeggen dat het allemaal wel meevalt met de discriminatie tegen homo’s. Volgens het raadslid is dat niet zo.

Discriminatie fors toegenomen
De Lumens Groep onderstreept het idee van Van den Nieuwenhuizen. Ze onderzocht de problematiek en goot dat in een zogeheten discriminatiemonitor die de werkgroep jaarlijks opstelt. Daarin is duidelijk te zien dat het disciminatieprobleem groeit. In het onderzoek staat: “De meeste klachten worden ingediend op basis van de discriminatiegronden ‘Ras/Afkomst’, ‘Seksuele gerichtheid’ en ‘Andere gronden.” In 2007 was vier procent van alle klachten homogerelateerd. In 2011 was dat 9,5 procent. Meer dan een verdubbeling. Dat belooft dus weinig goeds voor het rapport over 2012 dat binnenkort gepubliceerd wordt.

Ervaringen van lezers
Ook Eindhoven dichtbij heeft geprobeerd reacties te verzamelen. Die kwamen ook binnen: twaalf stuks. Het aantal lijkt niet overweldigend, maar Van den Nieuwenhuijzen plaatst het in perspectief. “Bedenk eens dat bij het COC Eindhoven drie meldingen in een jaar binnenkomen. Bij jullie waren het er binnen vijf dagen twaalf. Dit is volgens mij nog maar het topje van de ijsberg.” Het grootste deel geeft echter wel aan dat ze minstens een keer zijn uitgescholden. Hieronder een bloemlezing.

Wij willen gewoon handjes kunnen vasthouden
“Bizar hoe je al 11 jaar gewoon mag trouwen, maar ik nog steeds niet hand in hand met mijn vriend door het centrum van Eindhoven kan lopen zonder allerhande opmerkingen naar ons hoofd geslingerd te krijgen. “Jongens, wat is dit?!” “Homo! Homo!” “Vieze flikkers!” “Kankerhomo’s”. Wij zijn twee doodnormale jongens. We staan niet obsceen te zoenen of tegen elkaar aan te rijden. We willen gewoon heel beschaafd en lekker burgerlijk handjes kunnen vasthouden, net zoals al mijn vrienden dat met hun vriendin kunnen doen.”

Zeg je er iets van, beginnen ze te slaan
“Zo ben ik een keer getuige geweest van een voorval voor de PallaZ, waar een groep Marokkanen ruzie liepen te zoeken met PallaZ-bezoekers. Ze scholden ons uit voor van alles en nog wat. Toen één van de Pallaz gasten er wat van zei begonnen ze te duwen en te slaan.”

Agent kon er niet goed mee overweg
“Bij de aangifte van geweld heeft bij het politiebureau een vrouwelijke agent het initiatief genomen mijn aangifte in behandeling te nemen omdat haar mannelijke collega’s er niet goed mee overweg konden. Deze agente heeft overigens wel haar uiterste best gedaan om zaken uit te pluizen en heeft zelfs de daders voor het gerecht kunnen krijgen.”

 

COC: ‘geen stijging geweld’
Vermeldenswaardig is de reactie van de homobelangenorganisatie (voor de hele regio) COC Eindhoven: “Bij ons is niet de indruk ontstaan dat het homogerelateerd geweld is toegenomen de afgelopen periode. Niet bij de instanties als politie en het OM, maar ook niet bij ons: COC Eindhoven en regio als belangenvereniging.”

Of het geweld is toegenomen is sowieso niet bekend. De politie in Eindhoven registreert homogerelateerde incidenten niet als zodanig, maar als bijvoorbeeld ‘mishandeling’ of ‘intimidatie’. Echter, wanneer we kijken naar het onderzoeksrapport van Lumens, dan is er wel degelijk een stijging in de discriminatie.

Van den Nieuwenhuijzen: “Door te beginnen met de registratie van homogerelateerde incidenten en het starten van preventie zoals onderwijsprojecten kan uiteindelijk ook repressie toegepast worden.”

Tim de Zeeuw

http://eindhoven.dichtbij.nl/eindhovenaren/veiligheidsdriehoek-faalt-bestrijden-homodiscriminatie-en-geweld

Related...