Sep 032012
 
2012-09-03_123424

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page.

Vijf heikele kwesties op het gebied van homo-emancipatie moeten binnen een jaar worden geregeld. Dat is de kern van het zogeheten Roze Stembusakkoord, dat maandag is ondertekend door de lijsttrekkers van GroenLinks, PvdA, SP, D66, PvdD, 50Plus en DPK. Ook de VVD en PVV steunen het akkoord, maar waren niet bij de ondertekening.

Zo regelt het akkoord dat voortaan verplichte voorlichting wordt gegeven over seksualiteit en seksuele diversiteit op scholen. Ook wordt een eind gemaakt aan de weigerambtenaar en de zogeheten enkelefeitconstructie, waardoor docenten kunnen worden geweigerd op grond van hun seksuele geaardheid.

Ook vinden de partijen dat het wetsvoorstel over lesbisch ouderschap snel moet worden aangenomen. Dat geldt ook voor het wetsvoorstel waardoor het makkelijker wordt voor transgenders om hun geslacht officieel te laten wijzigen.

Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP ondertekenen het akkoord niet. Initiatiefnemer Jolande Sap (GroenLinks) is blij dat een meerderheid van de Kamer het akkoord wel ondertekent. “Eindelijk zijn we af van de gijzeling door de christelijke partijen.” Zij roept op om na de verkiezingen ook echt vaart te maken met het akkoord.

Ook Alexander Pechtold (D66) wil nu snel spijkers met koppen slaan. Hij wijst erop dat de gedoogcoalitie de afgelopen twee jaar niets heeft gedaan op het vlak van de homo-emancipatie. “Die stilstand moeten we nu doorbreken. Ik wil niet opnieuw in de situatie terechtkomen dat de SGP dit soort zaken kan blokkeren, laten we het nu met deze partijen regelen!”

http://www.nd.nl/artikelen/2012/september/03/akkoord-over-homo-emancipatie

 

Related...