Oct 192012
 
Football crowd

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology.

De KNVB lanceerde afgelopen week de campagne ‘Homoacceptatie in het voetbal’. Met spotjes wil de voetbalbond jeugdvoetballers van jongs af aan leren om homo’s te respecteren.

Het opleggen van sancties bij anti-homospreekkoren, blijkt echter een lastig verhaal. “Of er bij kwetsende spreekkoren aan het adres van homosexuele voetballers wedstrijden worden stilgelegd, bepalen de tuchtrechtelijke organen de komende tijd. Dit plan is al met een voor de KNVB ongekende snelheid opgesteld. Maar wel doorwrocht”, zegt KNVB-voorzitter Michel van Praag in De Telegraaf.

Volgens woordvoerster Marloes van der Laan is het niet makkelijk om straffen te geven bij dergelijke spreekkoren. “Voorop staat dat het hier om gedragsverandering gaat. Als je buurman op de tribune iets roept, moet je elkaar daarop aanspreken. Daarvoor gaan we de dialoog aan met clubs, supporters en stewards. Als men zich realiseert dat liefst vijftig procent van de jongeren die worstelt met homoseksuele gevoelens, overweegt om zelfmoord te plegen, dan kun je niet anders dan actie ondernemen. Daar hebben we als Nederlandse samenleving een flinke slag te slaan.”

“Als wij met z’n allen vinden dat spreekkoren met alleen het woord ’homo’ aangepakt moeten worden, dan zul je dit moeten verankeren in het Nederlandse strafrecht”, besluit Van der Laan.

Jelmer van der Dussen

http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2012/10/19/3460746/sancties-bij-anti-homospreekkoren-lastig?source=breakingnews

 

Related...