Mar 122013
 
Gay Krant

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology. Gender, in particular, is problematic in machine translations.

Na 34 jaargangen en 676 edities komt er een einde aan de Gay Krant, een driewekelijks Nederlands tijdschrift voor holebi’s. Door de slechte economische omstandigheden moest het blad gisteren het faillissement aanvragen.

De Gay Krant zag de advertentiemarkt en de abonnementenverkoop inzakken, en stopte met de losse verkoop omdat ook die niet voldoende opleverde. De website (www.gk.nl) blijft tot nader order wel in de lucht.

De Gay Krant werd uitgegeven door de Best Publishing Group (BPG) en haalde een oplage van rond de 30.000 exemplaren, waarvan een deel in Vlaanderen werd verkocht. Bij het blad werken negen vaste medewerkers.

De Gay Krant is een begrip in Nederland. Het blad werd opgericht in 1980 en baande de weg voor de emancipatie van holebi’s. Al in de jaren 80 gaf het blad informatie over aids en HIV, en zette het zich in voor meer rechten voor homoseksuelen, zoals het homohuwelijk. Maar juist door de succesvolle emancipatie van holebi’s werd de rol als ‘strijdblad’ met de jaren uitgehold, en lieten de lezers de Gay Krant meer en meer links liggen.

Volgens een woordvoerder van de Gay Krant heeft het blad zijn doel , emancipatie, voor een belangrijk deel verwezenlijkt. Maar de belangenvereniging COC Nederland denkt daar toch anders over. ‘Als je ziet dat driekwart van de homoseksuele middelbare scholieren wordt gepest en mensen in het bejaardentehuis terug de kast ingaan, dan moet er nog een heleboel gebeuren. We gaan de Gaykrant als strijdmakker missen’, klinkt het.

 

 

Wim De Preter

M-zine : Nederlandse Gay Krant stopt na ruim 30 jaar

Related...