Feb 202013
 
Documentary about gay bullying in the Netherlands soon on TV

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology. Gender, in particular, is problematic in machine translations.

Op 4 maart is op de Nederlandse televisie de aangrijpende documentaire ‘Homopesten’ te zien. Daarin schetst Frans Bromet een schokkend beeld van holebi haat in Nederland.

In de documentaire krijg je de verhalen van enkele gepeste holebi’s. Zoals het verhaal van de lesbische Helen, die werd gepest door haar buren, ze plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien uitwerpselen tegen de ramen, daarbij schelden ze ook vaak een maken ze obscene geluiden. Of het verhaal van Rob en John die ook worden gepest door hun buren, en erger nog Rob werd mishandeld omwille van zijn seksuele geaardheid, en de mannen hun auto wordt regelmatig beschadigd, de heren willen dan ook verhuizen. En het verhaal van Susan, die al jaren last heeft van haar buurman die haar bedreigd en pest, hij scheld haar uit voor lesbo en mannenhaatster en laat vaak ook zijn geslachtsdeel zien, ook dreigde hij haar hond te molesteren.

De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit.

Sinds burgemeester Wolfsen van Utrecht het aan de stok kreeg met een homostel dat slachtoffer was van homopesten, is Nederland verrijkt met twee meldpunten voor homodiscriminatie. Op beide meldpunten zijn inmiddels honderden meldingen gedaan van pesterijen en fysiek geweld tegen homo’s en lesbiennes. De onderschatting van burgemeester Wolfsen van het fenomeen homodiscriminatie blijkt geen incident maar het topje van de ijsberg te zijn. De holebi federatie COC Nederland stuurde minister Opstelten van Veiligheid & Justitie op 15 februari een brief met voorstellen om de veiligheid van holebi’s en transgenders te verbeteren. NCRV Dokument Homopesten is geregisseerd door Frans Bromet en geproduceerd door Bromet&dochters en wordt uitgezonden op maandag 4 maart 22:55 uur, Ned. 2, bekijk hieronder alvast de trailer:

 

 

holebi.info. Docu over holebi pesten in Nederland weldra op Tv + trailer.

Related...