Dec 102012
 
Gay Free Zone in Amsterdam

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology. Gender, in particular, is problematic in machine translations.

COC Amsterdam komt met een actieplan zodat homoseksuele jongeren meer zichzelf kunnen zijn in de hoofdstad. Het plan is een antwoord op het eerder verschenen GGD-rapport ‘Zo gezond zijn Amsterdamse jongeren’. Volgens COC-voorzitter Jan van Asch toont het rapport aan dat er dringend actie is gewenst voor ‘roze’ Amsterdamse leerlingen van diverse etnische komaf.

Uit het rapport bleek dat er nog veel te verbeteren valt aan de acceptatie van homoseksualiteit op Amsterdamse scholen. Gemiddeld genomen accepteert ruim 20 procent van de Amsterdamse scholieren van 13 of 14 jaar hun medescholieren die homoseksueel zijn niet. Onder scholieren van Turkse en Marokkaanse komaf zou dat aantal zelfs 4 á 5 keer zo hoog zijn. ‘Stel je de positie van een Amsterdamse Marokkaanse lesbienne of homo op school eens voor, een onmogelijke en onveilige situatie,’ benadrukt Van Asch.

Breuk met achterban
Volgens de voorzitter is het probleem tweeledig. Jongeren eerst hun eigen seksuele gevoelens accepteren, daarnaast is er de omgang met de ‘vaak zeer afwijzende’ houding van mensen in de directe leefomgeving. Niet zelden leidt dit tot een breuk met de familie, vrienden en culturele achterban, stelt Van Asch. Het COC wil investeren in opvang en begeleiding en gaat daarom door met het project ‘Veilige Haven’. Van Asch: ‘De loketfunctie van Veilige Haven zorgt ervoor dat we roze bi-culturele jongeren vanuit een veilige plek doorverwijzen naar passende hulpverlening of opvang’.

COC Amsterdam wil daarnaast roze bi-culturele jongeren ondersteunen die als rolmodel kunnen en durven fungeren. Er komt bovendien een nieuw initiatief met de opzet van een platform en netwerkbijeenkomsten. Daar kunnen roze Amsterdamse zzp’ers en het (roze) Amsterdamse bedrijfsleven elkaar treffen. Volgens de voorzitter gaat het om een zogenaamde ‘ketenaanpak’: ‘Wij richten dit aanbod zo in dat iedereen hier op persoonlijk niveau kan instappen.’

Nowelle Barnhoorn
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3361060/2012/12/10/Amsterdamse-Marokkaanse-homo-in-onmogelijke-en-onveilige-positie.dhtml

 

Related...
South Africa - Traditional leaders and the fuel that fires homophobia
Turquía - Un joven turco le ha cortado la garganta y ha apuñalado a su hermano por ser homosexual
España - La organización homófoba Hazte Oír ha presentado 25.000 firmas en contra del Orgullo LGTB
Papua New Guinea - Bleak outlook for gay rights
Malaysia - Court ruling on Muslim transsexuals raises alarm over Islam ‘superseding’ Constitution
日本 - 性的マイノリティへのいじめをなくすために ―― 同性愛者の目線から見える日本社会の課題 明智カイト
Россия - Гомофобы напали на участников пикетов возле Госдумы
South Africa - Outrage at gang rape, death of 17-year-old girl in country where 1 in 4 women is rape...
Nederland - Docu over holebi pesten weldra op Tv