Nov 272012
 
Mange muslimer i vesten har en lige så afslappet holdning til islam og moskéen, som mange etniske danskere har til kristendom og kirken

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology.

Kan man være muslim og leve som homoseksuel? Kan kvinder lede bønnen i en moské? Mange er nok af den opfattelse, at muslimer tager afstand fra den slags liberale idéer. Men i flere vestlige lande er der muslimer, der sagtens kan kombinere de liberale værdier med islam. En af dem er amerikanske Ani Zonneveld. Hun er grundlægger af organisationen Muslims for Progressive Values, (Muslimer for Progressive Værdier). Organisationen arbejder blandt andet for ligestilling af kvinder i islam – og byder homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle velkommen i deres fællesskaber.

- Menneskerettighedspræmisserne passer fint med islams værdier, i hvert fald i min fortolkning af islam. Der er sket en forvrængning af den teologiske udlægning af islam på det her område. Ligesom de kristne og jødiske hellige skrifter, så har vi også historien om Lot i Sodoma og Gomorra. Den er blevet udlagt, som om det var homoseksuelle handlinger, der førte til ødelæggelse af byen. Men i virkeligheden var det på grund af grådighed og voldtægt som et middel til at kontrollere mennesker. Og det var derfor, byen blev ødelagt. For det tredje, så omtaler koranen også mænd, der ikke begærer kvinder. Og det er altså mennesker, der levede dengang, hvor koranen blev skrevet. Begrebet homoseksualitet eksisterer slet ikke i koranen; det er noget, der er opfundet af teologer sidenhen, siger Ani Zonneveld.

Koranen læses forkert

Ani Zonneveld mener, andre muslimer tager fejl, når de siger, det tydeligt fremgår af koranen, at homoseksuel praksis er en synd. Og dem der vælger at komme i Muslimer for Progressive Værdiers fællesskab, skal være åbne over for alle andre, der kommer dér.

- Hvis vi vil være relevante som en muslimsk tradition i det 21. århundrede, så bliver vi nødt til at praktisere, hvad vi holder på er islam. Og det er en fredens religion. Du kan altså ikke komme hos os og diskriminere andre – det er ikke acceptabelt. Hvis du vil være en del af vores progressive fællesskab, så er det ikke nok at være tolerant; du skal anerkende de andre.

Kvinder prædiker og leder bøn

Når de progressive muslimer mødes, er det både kvinder og mænd, der kalder til bøn, leder bønnen og prædiker.

- I Mekka beder kvinder og mænd side om side. Nu er det jo blevet til, at vi skal bede adskilt i moskéen – det er så unaturligt, siger Ani Zonneveld. Hun mener, der er flere muslimer, der deler de progressive værdier, men det kan være svært at komme i kontakt med dem.

- Jeg ser en udfordring i at række ud til progressive muslimer, til muslimer, der har givet op, muslimer, der er blevet udstødt. Det er en udfordring, fordi de går ikke i moskéen og hvis de beder, så gør de det alene. Så der er umiddelbart ikke noget medie, vi kan nå dem igennem.

Dansk progressiv muslim

Akmal Safwat er overlæge på Aarhus Sygehus og muslim. Han deler Ani Zonnevelds progressive tolkning af islam – og han er i lige nu i dialog med hende om at starte en afdeling af Muslimer for Progressive Værdier op i Danmark:

- På det personlige plan har jeg behov for at være sammen med andre ligesindede, der tænker på samme måde omkring religionen, nogle der holder af de progressive værdier og som mener, islam indeholder disse progressive værdier. Derudover er jeg interesseret i at deltage i den dialog, der foregår blandt muslimer lige nu. For det er en dialog, der er i gang mellem muslimer verden over. Mellem dem der har en traditionel tolkning af islam og dem, der har en mere progressiv og moderne tolkning af islam. Det er en god måde at deltage i debatten på, at man går sammen med nogle, der deler de holdninger.

Kulturmuslimer

Mange muslimer i vesten har en lige så afslappet holdning til islam og moskéen, som mange etniske danskere har til kristendom og kirken. Det er en udpræget vestlig tilgang til religion – som altså også gør sig gældende blandt muslimer i vesten. Det fortæller Nadia Jeldtoft, der er ph.d. i religionshistorie og har forsket i muslimske minoriteter i vesten. Der er en mainstream religiøs tendens i vesten, hvor man selv vælger til og fra i dogmer og traditioner og hvor den personlige autonomi er afgørende. Den tendens ser man både blandt kristne og muslimer. Nadia Jeldtoft har talt med en lang række muslimer, der har ingen eller kun en meget løs tilknytning til muslimske fællesskaber, som for eksempel den lokale moské.

- Disse muslimer praktiserer ikke deres religion i moskéer og institutioner, de er ikke aktivistiske omkring deres religiøsitet, de bærer ikke islam udenpå som en primær identitet. Derimod betoner de i højere grad et personligt, spirituelt gudsforhold. De har et løst forhold til autoriteter, men det betyder ikke nødvendigvis, at de afviser dem fuldstændig. Det betyder, at de selv vælger, hvornår religiøse autoriteter, dogmer og traditioner er væsentlige for dem.

http://www.dr.dk/P1/Religionsrapport/udsendelser/2012/11/27121134.htm

 

Related...