Nov 022012
 
Homoseksuelle er i flere afrikanske land et jagtet mindretal

Trouble viewing translation? Select your default language using Google Translate near top of page. Please be patient with machine translation as it is an evolving technology.

Indsatsen mod hiv/aids i fire afrikanske lande får nu en saltvandsindsprøjtning i form af et dansk bidrag på 25 millioner kroner, som skal gå til at hjælpe nogle af de mest marginaliserede blandt de hiv-smittede.

Bøsser, biseksuelle og sexarbejdere er ekstra udsatte grupper – ikke blot for hivsmitte, men også i form af, at de udstødes fra de samfund, de er en del af.

Og derfor skal der gøres en ekstra indsats for at hjælpe dem, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

»Det er jo kriminelt i mange lande at have sex med en af samme køn. Det betyder, at mænd, der har sex med mænd, har svært ved at komme på klinikkerne og få behandling og rådgivning«, siger han til Ritzau.

»De er udstødte af samfundet og i den grad marginaliserede, fordi de bliver set som misfostre og deres grundlæggende menneskerettigheder på ingen måde bliver respekteret«.

»De må skjule sig og kan ikke få adgang til den behandling og støtte og hjælp, som de også har ret til og krav på«.

Pengene går ikke til regeringerne

Den danske støtte til International HIV/AIDS Alliance (IHAA) fordeles på indsatser i fire lande – Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Uganda.

Alle fire lande er ifølge organisationen ILGA blandt de i alt 80 lande på verdensplan, der har gjort det kriminelt at have sex med personer af samme køn som sig selv.

De 25 millioner kroner gives over tre år til IHAA, der skal sørge for, at afrikanske bøsser og biseksuelle samt deres nærmeste får bedre adgang til blandt andet information, test, kondomer og behandling.

Og det er et bevidst valg, at pengene ikke går gennem regeringerne i Kenya, Zimbabwe, Tanzania og Uganda, siger Christian Friis Bach.

»Det her kan vi ikke støtte gennem en regering, som ikke tør stå frem og tage lederskab for disse meget svære og udsatte grupper. Derfor støtter vi IHAA, der er god til at nå ud til lokale grupper og lokalsamfund«.

En del af indsatsen vil bestå af informationskampagner, der skal forsøge at gøre op med den udbredte modvilje, der eksisterer mod mænd, der har sex med mænd.

»Jeg har selv oplevet det derude, hvor der er en kæmpe mistillid og frygt og fordømmelse over for mænd, der har sex med mænd, og seksuelle minoriteter generelt. Forhåbentlig kan man få banet vej for en større forståelse for det her«, siger ministeren.

http://politiken.dk/politik/ECE1799667/danmark-donerer-millioner-til-afrikanske-homoseksuelle/

 

Related...